Várfoglalók új évad

Várfoglalók új évad

Újabb legendás várak Vadon Janival - vasárnaponként 16:30

A páratlan sikerű első hadjárat után újra Vadon János nevét zengik a magyar várak. Serege, sminkese és fodrásza változatlanul nincs, de mindenre elszánt stábja igen, így könnyűszerrel elfoglal minden várat, megismer minden várvédőt, és még el is beszéli, amit látott. A Várfoglalók második évadában Jani és a csapata ráadásul nem csak magyarországi, hanem erdélyi várakat is útba ejt.

1. rész

CSÍKSZEREDA

A Várfoglalók második évadának első részében Janiék Csíkszeredát veszik célba, ahol egy kincset rejtő latrina, az elveszett, majd megkerült, négyszáz éves Kájoni-kódex, és némi korabéli death metal várja őket. De hiába sietnek, előtte még muszáj útba ejteniük egy igencsak rendhagyó, természetes erősséget a Vargyas-patak szurdokvölgyében.

2. rész

ZÁDOR - NAGYAJTA

Ebben a részben Jani és a csapat a Barnag és Pécsely közt fekvő Zádor-várat veszik be. A vár a tizennegyedik század végén épült, pereskedtek rajta egy kicsit, és nem sokkal később már lakatlanná is vált. Később megkapta ajándékba Kinizsi Pál és Zichy István is, de olyan nagyon nem kellett nekik, pedig Jani akár Lőrincről is elköltözne, ha rákerülne a tulajdoni lapra. A műsor második felében irány Erdély és a nagyajtai vártemplom, amit négyszer tett próbára földrengés, egyszer villámcsapás, és bujkáló kurucoknak is otthont adott, szóval volt miről mesélnie a vendéglátóknak.

3. rész

SZÉKELYDERZS

A Várfoglalók ebben az epizódban Székelyderzsre indulnak, ahol Székelyföld egyik legrégebbi és legjelentősebb műemléke, a páratlan freskókkal díszített unitárius vártemplom várja Janit és a stábot. Az egykori kápolna az 1300-as évek elején épült, de csak jó két évszázaddal később nyerte el mai formáját - Janiék viszont huszárok kíséretében, egy traktor platóján közelítik meg. Házigazdájuk, egy huszárkapitány-hagyományőrző-lelkész pedig még a közösségi éléskamrába is beengedi őket.

4. rész

KOMÁROM

Ebben a részben Janiék egyszerre két várba is ellátogatnak, de ugyanazt az erődrendszert járják végig: a Várfoglalók a Monostori Erődöt és az észak-komáromi Öregvárat veszik célba. Ez Közép-Európa legnagyobb újkori erődje, ami Klapka György alatt, még a világosi fegyverletétel után is tartotta magát - majd a Habsburg birodalom legnagyobb erődrendszere lett, ami akár kétszázezer katonát is be tudott fogadni. Szóval valószínűleg Jani és a stáb is kényelmesen elférnek ott.

5. rész

KŐSZEG

Ebben az epizódban Janiék a Jurisics-várat foglalják el Kőszegen, ahol nem csak egy lelkes és felkészült várkapitány, hanem többtucat török és magyar harcos várja őket. Ibrahim nagyvezér és Jurisics Miklós kapitány seregénél valamivel kevesebben vannak ugyan, és huszonöt nap helyett csak egy órán át tart az ostrom, de így is kiderül, hogy hogyan tudta feltartóztatni alig ezer ember a több mint ötvenezres túlerőt, hogy hányan és kik fordultak meg a történelem során Kőszeg gyönyörű utcáin, ahogyan az is, hogy Jani tud-e lángoló nyílvesszővel lőni.