Erdély a székelykapun túl

Erdély – a székelykapun túl

Erdély. Ha ezt a szót kimondjuk, mindenkinek eszébe jut valami. Vagy azért, mert már járt ott, vagy azért, mert csak hallott róla. Az első szavak, amik eszünkbe jutnak Erdélyről, az a székely bácsi, a medve, a padlizsán, és természetesen a székelykapu. Ebben a hatrészes sorozatban egy másik Erdélyt fogunk megmutatni. Szeretnénk eloszlatni azt a sztereotípiát, hogy Erdélyben megállt az idő. Sorozatunkban megmutatjuk, hogy a hagyományos értékek és a természet szépségei mellett milyen új, 21. századi fejlesztések, ötletek és kalandok jellemzőek a modern Erdélyre.

Vasárnaponként 17:00 és 22:00

Ki hinné, hogy egy egykori sóbányában ma többmillió dollárból készült szórakoztatóközpont van, egy óriáskerékkel a föld alatt? Gondolná valaki, hogy Kolozsvár belvárosában az egyik legmenőbb étterem egy olyan fine dining hely, aminek egy budapesti séf, Segal Viktor a konyhafőnöke? Találkozhatunk Barabási Albert László világhírű hálózatkutatóval, Részegh Botond képzőművésszel, vagy a Tiny House miniházak megálmodójával, akik mind Erdélyből indulva hódították meg a világot.  Siklóernyőzés, hőlégballon, buggyzás, start up cégek, művészek és kalandorok egy izgalmas egyvelege Erdélyben. Mert ilyen a 21. századi Erdély: a székelykapun túl.

Az erdélyi történetek elmesélője, kérdezője, túlélője Nyáry Krisztián kommunikációs szakember, kreatív igazgató, művészeti vezető, könyvkiadó, irodalomtörténész író és nem utolsó sorban apa. Krisztián azonban nem egyedül vág neki ennek a kalandnak, hanem elkíséri lánya, Nyáry Luca is, aki 7-8 éves kora óta ír: verseket, slam poetryt és most már megjelent első, prózai kötete is. Krisztián már évtizedek óta jár Erdélybe és képtelen megunni. Luca lánya viszont életében először megy erre a vidékre. Neki még minden új.

1. epizód

Az első epizódban megismerhetjük a két műsorvezetőnket, Nyáry Krisztiánt és Nyáry Lucát. Elindul a nagy kaland: apa és lánya nekivágnak felfedezni Erdélyt. Meglátjuk, hogyan találkozik a tradíció a modern haladással. Irány a tordai sóbánya, melyet eurómilliókból újítottak fel. Az utazóink ellátogatnak Almásszelistyére, melynek temploma érdekes titkot rejt. Hogy Kolozsvár világhírű fine dining éttermében feltöltődve egy buggyval járjuk be Erdély zordon fenyveseit és vadonját, míg meg nem érkezünk a 22 méteres brazíliai széttárt karú Krisztus szobor erdélyi kisöccséhez, ahonnan pompás kilátás tárul a meseszép tájra.

2. epizód

A második epizód első állomása a szaploncai temető, mely a világ egy páratlan nyughelye, egyedi, kékre festett fejfái és különleges, vidám stílusú sírfeliratai miatt. Később a máramarosi mobilházak világát ismerjük meg, majd Lucával kilátogatunk a kolozsvári könyvhétre és elkísérjük a történelmi múltú Unitárius Kollégiumba is. A nap második felében Luca megismerkedik az ejtőernyőzéssel, míg legvégül a világhírű tudós Barabási Albert Lászlóval találkoznak utazóink, hogy megtudják, hogyan lehet Erdély a leghaladóbb tudomány és fejlődés bölcsője.

3. epizód

Utazóink utánajárnak pontosan mi a rengeteg romániai medvetámadásnak az oka. Szeretnék kideríteni, hogy vajon a vadásztársaságoknak van igaza, akik szeretnék a medvék kilövését megkönnyíteni, vagy van más megoldás is a probléma kezelésére. Beszélnek állatvédőkkel, állatmentőkkel és olyan elhivatott személyekkel is találkoznak, akik közvetlenül a medvék társaságában élik életüket. Emellett Krisztián felkeres egy elbűvölő angol hölgyet, Arabella McIntyre-t, aki új otthonául Erdélyt választotta és meglátogatnak egy startup vállalkozást is, ami akár a székely szilikonvölgy része is lehetne.

4. epizód

Luca és Krisztián ellátogat a híres kolozsvári Ószerre, ami egy olyan piac, ahol a high tech telefonok mellett többszáz éves kincsekre is bukkanhat a leleményes vásárló. Éjszakáznak egy “valódi” Drakula hotelben, és ellátogatnak egy olyan sör manufaktúrába, ami a hagyományos erdélyi pálinka készítés helyett egy teljesen másik utat választott. Megismerkednek a Székely Salvador Dalival és ellátogatnak egy olyan esküvői ruhaszalonba, ahol szakítottak a hagyományos esküvői ruha készítéssel. Végül pedig madártávlatból csodálhatják meg Erdély egyik legszebb részét, egy hőlégballonban utazva.

5. epizód

Luca és Krisztián a Gyilkos-tó partján egy kis baleset után olyan ultramodern biciklikkel szelik a tájat, amire gondolni sem mertek eddig. Luca tetováltat magának egy fiatal punk zenésszel, a Bánffy-kastélyban egy őrült, futurisztikus fesztiválon veszünk részt, megismerjük Részegh Botondot, egy bohém festőt, akinek művészete előtt letérdelt egész New York és egy több száz éves terápiás szobában is járunk, ahol még az is kibékül a párjával, aki legszívesebben egy kanál vízben megfojtaná. Az erdélyi kalandunk folytatódik.

6. epizód

Krisztiánék ellátogatnak egy igazi grófhoz, aki az erdélyi modern arisztokrácia vezető alakja és megismerik a birtokot, ahol a család évszázadok óta él. Ott lesznek a világszínvonalú erdélyi filmfesztiválon a Tiff-en. Egy olyan kortárs tánccsoportot látogatnak meg, ami Közép-Európában egyedülálló. Olyan állatot láthatnak a vadonban, ami már-már évszázadok óta kihalt a Kárpátokból, de az erdélyi emberek által létrehozott csodálatos terv miatt újra a szabadban élhet. Majd kipróbálják magukat egy olyan sportban, ami cseppet sem nekik van kitalálva.